Vírus vagy nem vírus? Mi ellen kell védekeznünk? 1. rész

Sajnos az internetről igen sok féle támadás érheti számítógépünket és az adatainkat. Ezt figyelmen kívül hagyni finom szólva felelőtlenség, főleg ha munkahelyi környezetről van szó. Nézzük milyen rosszindulatú szoftverekkel, más néven malware-kel kerülhetünk kapcsolatba.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Vírus, féreg, kémprogram, zsarolóprogram, agresszív reklámprogram, és a rendszerben láthatatlanul megbúvó, egy támadónak emelt jogokat biztosító eszköz. A számítógépes kártevő programok mennyisége folyamatosan növekszik, és időről időre új típusok terjednek el.

Mit csinál a vírus: Saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú. A számítógépen található adatállományokat használhatatlanná vagy teljesen tönkre is teszi.

virus-2019-02-26-11-51-21

A számítógépes féreg (worm) egy számítógépes vírushoz hasonló önsokszorosító program. Míg azonban a vírusok más végrehajtható programokhoz vagy dokumentumokhoz kapcsolódnak hozzá illetve válnak részeivé, addig a férgeknek nincs szükségük gazdaprogramra, önállóan fejtik ki kártékony működésüket.

Kémprogramoknak az interneten terjedő számítógépes programok összességét nevezzük, amelyek célja, hogy a felhasználó tudomása nélkül megszerezzék a megfertőzött számítógép felhasználójának személyazonosító, banki vagy más személyes adatait.

A megszerzett információkat általában bűncselekmények elkövetésére használják fel, mások nevében kötött szerződések és más kötelezettségek elvállalására, hamis személyazonosító okmányok készítésére, banki folyószámlák megcsapolására, szolgáltatások vagy üzleti kapcsolatok felmondására.

Enyhébb esetben böngészési szokásaink, érdeklődésünk, ízlésünk megfigyelése a cél, hogy az azoknak megfelelő ajánlatokkal keressenek meg bennünket.

Feltelepülése általában észrevétlenül történik, a felhasználó figyelmetlenségének és a számítógép böngészőprogramja biztonsági hiányosságainak kiaknázásával. Léteznek magukat álcázó – trójaiakra hasonló – programok is, amik a felhasználó közreműködésével települnek egy rosszindulatú honlapról.

A zsarolóprogram valamilyen fenyegetéssel próbál pénzt kicsikarni a felhasználóból. Ez rendszerint azt jelenti, hogy használhatatlanná teszi a számítógépet vagy elérhetetlenné a rajta lévő adatokat, és csak pénzért vásárolható meg az a kód, aminek a hatására visszaállítja az eredeti állapotot.

A fenti fenyegetések valósak és a védekezés komplex megoldást kíván.

Ebben megbízható partnerünk a Panda! Ha segítségre van szüksége, konzultáljon kollégáinkkal!

panda

Forrás: Wikipédia