Pályázat GINOP-2.1.7-15 – Axiális átömlésű szivattyú járókerék lapátozásának számítógépes hidraulikai tervezése, a szivattyú járókerék prototípusának elkészítése 3D-s nyomtató felhasználásával

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Kedvezményezett: Professzionál-Miskolc Kereskedelmi és Szerviz Korlátolt Felelősségű Társaság
(3525 Miskolc, Kis-Hunyad u. 37.)
Projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.7-15-2016-00429
Szerződött támogatás összege: 30 325 850 Ft
Támogatás mértéke: 60,23%
Projekt befejezési dátuma: 2019.08.31.
Projekt címe: Axiális átömlésű szivattyú járókerék lapátozásának számítógépes hidraulikai tervezése, a szivattyú járókerék prototípusának elkészítése 3D-s nyomtató felhasználásával.

Projekt tartalmának bemutatása:

A projekt megvalósítása során az un. hidrodinamikai szingularitások módszer alkalmazására épülő hidraulikai tervezési numerikus algoritmus és hidraulikai tervezési adatbázis kifejlesztésére, illetve számítógépes programcsomag kidolgozására került sor, amely alkalmas a kiinduló tervezési adataival meghatározott axiális átömlésű járókerék hidraulikai és gépészeti tervezésének teljes végrehajtására.

A kidolgozott numerikus eljárás gyakorlati használhatóságát egy nq=250 jellemző fordulatszámú és eredeti méretben 3D nyomtatással legyártott prototípus járókerék felhasználásával kívánjuk bemutatni, amely a projekt legfontosabb végeredményének tekinthető.

A legyártott járókerék agyrésze és az elfordítható 3 darab járókerék lapát 3D nyomtatással külön munkadarabként készült el. A lapáttest az elfordíthatósága biztosítása érdekében a külső, illetve belső átmérőjének megfelelő gömbfelületekkel elmetszve kerülnek kialakításra. A járókerék lapát elfordításához, illetve a lapátozás megfelelő szögben történő rögzítéséhez egy tengely csatlakozik a lapáttest belső gömbívéhez. A csatlakozásnál környezetében kialakított hengeres váll révén jól illeszkedik a járókerék agy azonos méretű furatához és a tengelyvégen kiképzett csavarmenet, valamint egy fém csavaranya segítségével pedig egy tetszőleges szögállásban jól rögzíthető. A járókerék lapátok a csavarkötés fellazításával tetszőleges állásszögbe állíthatók, majd ismét rögzíthetők.

profeszional-miskolc-kep